Hypotheken

Je huis is vooral je thuis. Zeker als je een koophuis hebt, is het belangrijk om je financiële zaken goed te regelen. Jouw huis is immers één van de grootste aankopen ooit! Of het nu gaat om je eerste eigen woning, of je denkt na over verhuizen of verbouwen. Betaal jij voor je hypotheek een rente die veel hoger is dan de huidige hypotheekrente? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten.
dream
Annuïteitenhypotheek
Bij deze hypotheekvorm betaalt u gedurende de rentevaste periode b.v. 10 of 20 jaar een vast bedrag per maand. (een voordeel van vaste bruto uitgaven, je weet waar je aan toe bent). Een deel van dit bedrag wordt gebruikt voor de aflossing van de lening en de rest is rente. In de beginjaren gaat een groot deel van deze maandlast naar de rente en een klein deel naar de aflossing van de hypotheek.  Tijdens de looptijd verandert dat. Het rente bestanddeel wordt steeds kleiner (je lost immers steeds af  op de hoofdsom) en het aflossingsbestanddeel wordt steeds groter, maar je betaalt nog steeds hetzelfde bruto maandbedrag. Omdat het rentedeel bij de annuïteitenhypotheek steeds kleiner wordt, kunt je steeds minder rente aftrekken van de belasting. De netto maandlasten stijgen dus naarmate de looptijd van de lening verstrijkt.

Heeft u uw hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag u de hypotheekrente gewoon blijven aftrekken, ongeacht de hypotheekvorm. Dat geldt ook als u uw hypotheek oversluit en als u gaat verhuizen en uw hypotheek meeneemt. Wilt u meer lenen? Dan gelden de nieuwe regels wel voor het extra bedrag dat u leent. Wanneer u gaat oversluiten of een andere woning gaat kopen is wel de renteaftrek beperkt tot 30 jaar (regeling vanaf 2001 maximale aftrek 30 jaar). Dus van de hypotheken die al bestonden voor 2001 geldt de aftrek tot 2031 de hypotheken die daarna gesloten zijn vanaf het afsluiten tot max. 30 jaar daarna. Derhalve kunnen de hypotheken van voor 2013 bij het oversluiten wel weer een looptijd hebben van 30 jaar maar de belastingaftrek wordt  beperkt door het aantal jaren waarvoor al aftrek is genoten.
Bij een lineaire hypotheek betaalt u gedurende de looptijd een vast bedrag per maand voor de aflossing van de hypotheek. Daarnaast betaalt u uiteraard rente. Na elke (maandelijkse) aflossing wordt uw rentebedrag dus lager. Bij deze hypotheekvorm wordt uw belastingvoordeel steeds minder, omdat de rente die u per maand moet betalen steeds lager is. Daar staat tegenover dat uw bruto maandlasten elke maand lager worden. Voor 2013 kenden we nog de aflossingsvrije hypotheek, de beleggingshypotheek, de spaarhypotheek, de levenhypotheek. Behalve de aflossingsvrije hypotheek zien we de laatste soorten nog wel terug maar niet meer als nieuwe hypotheken. Wist u trouwens dat b.v. bij de spaarhypotheek het gespaarde bedrag belastingvrij mag worden uitgekeerd, het moet dan wel voldoen aan bepaalde regels en wat zeker niet onbelangrijk is het moet geheel gebruikt worden voor aflossing van de hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek zien we toch nog best wel vaak terugkomen bij het kopen van een andere woning. Wanneer men dus deze aflossingsvrije lening heeft (dus van voor 2012) valt deze zogenaamd onder het overgangsrecht. Dat betekent dat deze nog gewoon opnieuw verstrekt mag worden.

uiteraard is verzekeren van uw hypotheek een belangrijk onderwerp waar u rekening mee moet houden.

Voor meer infomatie over uw hypotheek verzekering kijkt u HIER

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Dream
• Hoeveel procent mag ik jaarlijks boetevrij aflossen? (10, 15 of zelfs 20%)
• Kan ik de rentevast periode tussentijds verlengen?
• Kan ik de rentevastperiode meenemen bij een verhuizing? (verhuisregeling)
• Is er een opname mogelijk van een eerder afgelost deel? Zo ja wat zijn hiervan de kosten?
• Sluit je een nieuwe hypotheek af? Let dan op de hypotheekvorm als je in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Beperkte duur en beperkte renteaftrek.
• Sluit je een hypotheek van voor 2013 over wanneer loopt de rentevast periode van deze hypotheek af? Houdt dan rekening met de voorwaarden die gelden om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek.
Waar moet ik op letten bij verzekeringen in uw hypotheek?
• Wat te doen bij de risicoverzekering ivm overlijden?
• Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid (kan ik de lasten dan nog wel opbrengen?
• Wat te doen bij WW (kan ik de lasten dan nog wel opbrengen)
• Wat is er via de werkgever geregeld?
• Wat te doen wanneer ik met pensioen ga?

Waar moet ik op letten bij de hypotheekofferte?

Dream
• Wat is de geldigheidsduur van de offerte?
• Hoe lang kan ik maximaal de offerte verlengen? En hoeveel dien ik voor deze verlenging te betalen (bereidheidstellingsprovisie)
• Is er een mogelijkheid dat de rente nog aangepast wordt wanneer deze in de tussentijd daalt? (rentedalgarantie)
• Hoeveel bedraagt de vergoeding op het bouw-/verbouwingsdepot? Is de rente gelijk aan de hypotheekrente of krijg ik b.v. 1 % minder op mijn bouwdepot?

Hypotheek advies nodig?

Heeft u na het lezen van onze website vragen over uw huidige Hypotheek of wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten?
Laat dan nu uw contact informatie achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op
Vul alstublieft het verplichte veld in.
Vul alstublieft het verplichte veld in.
Vul alstublieft het verplichte veld in.

Search